tirsdag den 21. juli 2009

Tuvalu vows at gaa carbon neutral

Det lille Stillehavet østat i Tuvalu har sagt det ønsker al sin energi til at komme fra vedvarende kilder i 2020.

Public Utilities minister Kausea Natano sagde hans nation af 12.000 mennesker ønskede at statuere et eksempel for andre.

Tuvalu består af en perlerække af atoller med det højeste punkt kun 4.5m (15 fod) over havets overflade, hvilket gør det ekstremt sårbare over for oversvømmelser.

Regeringen ønsker at bruge vind-og solenergi til at generere elektricitet, i stedet for importerede diesel.

"Vi ser frem til den dag, hvor vores nation er et eksempel for alle - drevet udelukkende af naturlige ressourcer som solen og vinden," Kausea Natano sagt.

Inspirerende andre

Tuvalu og mange andre lavtliggende atoller i Stillehavet, Caribien og Det Indiske Ocean er bange for, at global advarsel kan føre til stigning i vandstanden, der kan bogstaveligt talt tørre dem fra landkortet.

Andre nationer - herunder Norge, New Zealand, Island og Costa Rica - har også lovet at blive carbon neutral, reducere deres udledning af drivhusgasser til nul.

De fleste af disse lande har relativt små populationer, og deres løfter er usandsynligt, at gøre en betydelig forskel i den samlede kamp mod den globale opvarmning.

Men mange miljøforkæmpere siger deres holdning er ikke desto mindre vigtigt, da de giver et forspring til andre lande til at følge.

"I en vis forstand, at de er ved at bane vej for mellemstore og store økonomier, som er nødt til at flytte, hvis vi vil bekæmpe klimaændringerne," Nick Nuttall, talsmand for FN's miljøprogram, fortalte den franske nyhedsbureau AFP.

Tuvalu skøn ville det vil koste omkring $ 20 millioner til at generere al sin elektricitet ved hjælp af vedvarende energikilder. Det har allerede indledt en proces ved at installere en $ 410.000 solsystemet på taget af de største fodbold stadion i hovedstaden, Funafuti.

Ingen kommentarer: